Beethoven'a Türkiye'de 250. Yaş Kutlaması

Alman Besteci Ludwig van Beethoven'ın 250. doğum gününe denk gelen 17 Aralık 2020 Perşembe günü; Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde özel bir sempozyum düzenlendi. Oturumlar yanında dinletilerden oluşan olan "250. Doğum Gününde, Türkiye'de Ludwig van Beethoven Sempozyumu" adı altında planlanan etkinlik; internet üzerinden online olarak gerçekleşti.

BEETHOVEN’I DİNLEMEK, BEETHOVEN’I KONUŞMAK

Müzik tarihinde Klasik dönemin üç bestecisinden biri olarak bilinen Alman Besteci Ludwig van Beethoven; 250 yıl önce dünyaya gelmişti. Doğumunun kayıt altına alındığı 17 Aralık 1770’in yıldönümünde Trakya Üniversitesi, besteci hakkındaki konuşmaların yanında eserlerinin seslendirildiği konserlerden oluşan bir sempozyum düzenlendi. 17 Aralık 2020 Perşembe günü Trakya Üniversitesi’nin “youtube” ve “facebook” hesapları üzerinden canlı olarak gerçekleşen etkinliklere; Rengim Gökmen, Cihat Aşkın, Ahmet Hamdi Zafer, İbrahim Yavuz Yükselsin, Mehmet Ali Özdemir ve Ersin Antep’ten oluşan Bilim Kurulu’nun katkılarıyla, Ahter Destan, Ahmet Hamdi Zafer, Ali Ergur, Cemi’i Can Deliorman Ersin Antep, Mehmet Ali Özdemir, Özgür Ünaldı ve Rengim Gökmen bildirileriyle katıldı. Oturumların başında, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu; sempozyum açılış konuşması yaptı, ardından Sempozyum Başkanı olarak Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer de özel konuşmayla katılımcılara teşekkür etti. Cihat Aşkın’ın Gülden Teztel ile seslendirdiği Beethoven eseri ile başlayan dinletilerin kapanışını, Bosphorus Trio yaptı.

Düşünsel derinliği, eserleriyle döneminde ve hatta sonraki bestecilerden farklı bir kişilik yapısı sergileyen Ludwig van Beethoven, yüzyılları aşan ve aşacak bir ifade gücüne sahiptir. Bestecinin ülkemizdeki anlamını, doğum yıldönümü vesilesiyle irdelemek ve eserlerini sunmak üzere hazırlanan sempozyumda; “9.Senfoni”ye dair çarpıcı bilgiler, koral eserleri hakkında özel incelemeler, eserlerini çalışmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, ülkemiz müzik eğitiminde yapıtlarının kullanılmasına dair yeni öneriler, çağının düşünce insanlarıyla ilişkisine dair konular, kimi yapıtları içine gizlenmiş geleceği gören teknik ve melodiler, eserlerinin yapısal kuruluşunda dikkat çeken yönler masaya yatırıldı. Sabah 10.00’da başlayıp 17.30’a kadar süren sempozyumda; Orkestra Şefi Prof. Rengim Gökmen, Koro Şefi Doç. Ahter Destan, Keman Sanatçısı ve Balkan Senfoni Orkestrası Şefi Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Cemi’i Can Deliorman, Piyanist Özgür Ünaldı gibi ülkemizin önde gelen değerli sanatçılarıyla Sosyolog Prof. Dr. Ali Ergur, Uzman Müzikolog Ersin Antep, Halk Müziği Uzmanı ve Müzik Eğitimci Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir gibi saygıdeğer bilim insanları da katılarak bildiri sundu.

Sunulan bildirilerle oluşturulan Sempozyum Sonuç Bildirgesi’nde, “Türkiye’de Beethoven’ın öneminin kavranması sayesinde değer görmesinin, Cumhuriyet’i kuran idarenin Aydınlanma ilkelerine verdiği değerle ilişkilendirilebileceği, bestecinin müziğinde; üstelik de doğumundan tam 100-150 yıl sonra başlayacak olan, caz müziğinin, caz kültürünün ayak sesleri olarak dahi eksen oluşturabilecek figürlerin dikkat çektiği, ‘Atina Harabeleri’ aslı eserindeki “Türk Marşı” ile “Dervişler Korosu” bölümlerine dair araştırma projelerine ihtiyaç duyulduğu ve bu yönde yapılacak araştırmalarla Mehter müziği ve Tasavvuf müziğinin o yıllarına dair de ciddi tespitlerin ortaya çıkabileceği, örneklemi sunulan Türk halk çalgılarına Beethoven eserlerinden seçmelerle yapılacak düzenlemelerin milli eğitim müzik müfredatında ve özellikle işitme engellilere müzik eğitiminde uygulanması gerektiği, Viyana’ya kadar dayanan bir alanda ve özellikle Balkanlar coğrafyasıyla Trakya’da alan araştırmalarının gerçekleşmesi bakımından Trakya Üniversitesi bünyesinde kurulabilecek bir Müzikoloji Enstitüsü ile Beethoven başta olmak üzere birçok bestecinin yararlandığı ezgilerin kaynağının tespitinin yapılabileceği” vurgulandı.

Uzman Müzikolog Ersin Antep’in bilimsel koordinatörlüğünde gerçekleşen etkinliğin Düzenleme Kurulu Başkanlığını Dr. Öğretim Üyesi ve Kontrbas Sanatçısı Sela Can Dökmeci üstlendi. Keman Sanatçısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in başkanlığında düzenlenen sempozyumda, genel sekreter olarak Doç. Musa Eren İşkodralı’nın yöneticiliğinde; “Beethoven Eserleri” başlıklı dinletiler de yer aldı. Cihat Aşkın, Gülden Teztel, Sevil Ulucan Weinstein, Gökhan Aybulus, Çağ Erçağ, Erkin Onay, Özgecan Günöz, Özgür Ünaldı, Çağlayan Çetin, Orçun Orçunsel, Orchestra'Sion, Ender Sakpınar, Beste Tıknaz Modiri, Gülnare Şekinskaya, Laçin Modiri, Batuğhan Uzgören, Zeynep Ülbegi gibi ülkemizin önemli sanatçıları yanında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mensubu olan Ahmet Hamdi Zafer, Musa Eren İşkodralı, Çisem Önver Zafer, Sela Can Dökmeci, Şükrü Öner Dinç ve Gizem Alkan gibi kıymetli sanatçılar, Beethoven eserlerini seslendirdikleri kayıtlarla izleyenlerin karşısına çıktı.

Ludwig van Beethoven; müzik tarihinde “Viyana Klasikleri” olarak nitelenen dönemin, Haydn ve Mozart ile birlikte üç isminden biri olarak biliniyor. “Doğa sevgisi” ve “insanlığın mutluluğu” hakkındaki düşüncelerini bestelerine yansıtmasıyla, “müziğiyle çağları aşan besteci” olarak tanınıyor. Beethoven’ın düşünce yapısı ve eserleri; özellikle Cumhuriyet ile birlikte ülkemizde de benimsenmiş bulunuyor.

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde 17 Aralık 2020 Perşembe günü yurtiçinden ve yurtdışından yüksek bir izleyici karşısında gerçekleşen ve hayli ilgi gören, oturum ile dinletilerin yer aldığı "250. Doğum Gününde, Türkiye'de Ludwig van Beethoven Sempozyumu"nda sunulan bildiriler yakın zamanda kitap olarak yayınlanacağı bildirildi.

Sempozyumun izlenebileceği web adresi: https://www.youtube.com/watch?v=a64viJqrvZM&t