Mersin Devlet Opera ve Balesi; Şadi Erdoğan’ın ‘Seslerle Anadolu’ adlı eserinin prömiyeri dün akşam gerçekleştirdi. Kültürel hatırlatmalar yanında türkülere geniş şekilde yer verilen eserde; Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı işçiler de rol aldı. Belediye kadrosundan sekiz personel, üç yörenin halk oyununu oynadı.
İlk olarak 2009 yılında Ankara’da sahneye konulan ‘Seslerle Anadolu’, Samsun’dan sonra Mersin’e uzandı. Gelecek aylarda Antalyalı sanatseverlerin de tanışacağı eser; özellikle Doğu Anadolu turnesinde gördüğü büyük ilgi ve önceki sahnelerinde kapalı gişe oynanması ile hatırlanıyor. Yurdun dört köşesinden türkülere öyküleriyle birlikte yer verilen, zeybek oynanan, halay çekilen, horon tepilen, Karagöz-Hacivat gösterilen eseri Mersin’de; Mehmet Balkan sahneye koyuyor. Mehmet Yılmaz’ın müzikal sorumluluğu üstlendiği eserin müzikleri Ali Aykaç’a ait! Bir kent dekoru sunan Tayfun Çebi’ye, iddiasız kostümleri ile Sevda Aksakoğlu eşlik ediyor.
Yöresel söyleme uzak olsalar da, solistler ilk sahnelemenin üstesiden gelecek bir icra çıkarıyor. Diğer yandan yöresel tavırlardan uzak kalan ritimciler balansı ciddi zedelerken, orkestranın diğer üyeleri, özellikle klarnet, trompet ve keman sehpaları göz dolduruyor. Başrolde meddah’ın olduğu oyunda rolü Kenan Korbek üstleniyor. Belediyeye bağlı Halkoyunu Ekibi üyeleri olan Kadir, Serkan, Murat ve Erdal’ın da yer aldığı, kızların pek zarif olduğu danslar ise, esere farklı bir doğallık katıyor.
Sanat eğitimine sahip olmayanların da akılcı biçimde esere montajının, akılcı bir reji projesi olduğu görülüyor! Bale dansçılarının ise İstanbul türkülerinin koreografilerinde pek bir içine sindirmiş, muzip mimikleri destekledikleri adımları; izleyicinin ilgisini arttırıyor. Üzerinde her temsilde yeni eklemeler yapılmaya olanak tanıyan eseri Mersinli sanatseverler şöyle özetliyor: “eğitici, eğlenceli, bilgilendirici”... Ankaralı sanatseverler eseri, Başkent’te ve meddah rolünde eserin sahibi Şadi Erdoğan’la birlikte izleyebilir.