Anadolu’nun Zengin Sesi

Ankara’nın batısının henüz tanışmadığı “Seslerle Anadolu” adlı müzikli sahne eseri, 4. yılında Ankara, Doğu Anadolu bölgesi şehirleri ve Samsun’dan sonra Mersin ile 16 Şubat 2013 Cumartesi akşamı Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde tanıştı.

                                                                                                                                                                                                                   Cumhuriyet 19.02.2013

SESLERLE ANADOLU’ ANKARA VE SAMSUN’DAN SONRA MERSİN’DEYDİ

ANADOLU’NUN ZENGİN SESİ

ERSİN ANTEP

 

MERSİN - Ankara’nın batısının henüz tanışmadığı “Seslerle Anadolu” adlı müzikli sahne eseri, 4. yılında Ankara, Doğu Anadolu bölgesi şehirleri ve Samsun’dan sonra Mersin ile 16 Şubat 2013 Cumartesi akşamı Mersin Devlet Opera ve Balesi’nde tanıştı. Bir meddah, 13 solist, orkestra, bale dansçıları ile halkoyunu ekibinin yer aldığı temsil; Mehmet Balkan yönetiminde, Mehmet Yılmaz’ın yardımıyla sahneye kondu. Daha önce oynandığı şehirlerde kapalı gişe ile taçlanan eser, yine yanıltmadı ve boş koltuksuz salona sunuldu.

 

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan’ın araştırmaları sonucu yazdığı librettoya dayanan eserin müziklerini, Ali Aykaç bestelemiş. Bu sezondaki 9. dekorunu uygulayan Tayfun Çebi’nin üç boyutlu kasaba atmosferi yarattığı temsilin kostümlerini ise Sevda Aksakoğlu hazırlamış.

 

Anadolu’nun türkülerle, efsaneleriyle anlatıldığı, kültürel değerlerine ve zenginliğine dokunulduğu, folkloru, oyunları ve havalarına uzanıldığı eserde, adeta Anadolu’nun sesleri, toprağıyla kucaklaşıyor. Hiç opera veya klasik müzik bilmeyenlere opera sahnesinin kapılarını açan eserde, halk danslarını da Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Halk Oyunları Ekibi sergileyor. Mevlevi seması yanında Karagöz-Hacivat’a değinilen, Nihavent Longa ve Adana türküsünde kızlara yazılan rol değişimleri ile ilgi çeken gösterim; eseri kısa zamanda sahneye koyan Mehmet Balkan’dan beklenen renklerden bir buket içeriyor.

 

Bildik türkülerin zevkli ve derlitoplu bir biçimde sunulduğu “Seslerle Anadolu”yu dinleyenler, eğlenip bilgilendiklerini söylerken, ucuz bir güldürünün olmamasından memnuniyet duyduklarını ifade ediyor. Bu misyona göre eserin ekleme-çıkarmalarla yeniden değerlendirilmesi, belli kısımların güçlendirilmesi, belli diyalogların elden geçirilmesi gerekliliği önem kazanıyor. Mayıs-Haziran aylarında Adana, Osmaniye, Antakya, İskenderun, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’a da gidecek olan oyun, elbette o zamana kadar daha farklı bir lezzete ve olgunluğa kavuşacaktır. Ağustos’ta Aspendos’ta uluslararası çapta izleyici karşısına çıkacak olan eseri, çok daha büyük bir reji bekliyor.