Büyümüşler de, Filarmoni Olmuşlar!

İlköğretim çağındaki öğrencilerden oluşan Türkiye’nin ilk ve tek filarmoni orkestrası Bilfen Filarmoni, sahne aldığı Pekin Konser Salonu’nda ayakta alkışlandı. Geçtiğimiz yıl Berlin Filarmoni Sahnesi’ni Türk ezgileriyle çınlatan Bilfenli öğrenciler, yine bağlama, ud, kanun ve keman sesleriyle izleyicilere müzik ziyafeti yaşattı.

Bilfen Filarmoni Orkestrası, Berlin Filarmoni Sahnesi’nden sonra bu kez Pekin’de sahne aldı… Bilfen Filarmoni, Türk ezgileriyle Pekin’deydi! Pekin’i “bağlama, kanun ve kemanla” fethettiler! Müziğin küçük devleri, Pekin Konser Salonu’nda ayakta alkışlandı!

 

Türk müziğinin dev isimleri Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Emel Sayın, Teoman, Hakan Aysev gibi pek çok ünlü müzisyenle Yıl Sonu Konserleri’nde sahne alan Bilfen Filarmoni Orkestrası, ülke sınırlarını aşarak uluslararası sahnelerde Türkiye’yi gururla temsil ediyor. Berlin’nden sonra Pekin’de Beijing Xicheng Foreign Languages School Filarmoni Orkestrası’nın davetlisi olarak Pekin’e giden öğrenciler, Türk ezgilerinden oluşan performanslarıyla öğretmenleri, velileri ve Türkiye için gurur kaynağı oldular. Bilfen Filarmoni Orkestrası Şefi müzik öğretmeni Ayça Budak yönetimindeki 6 ve 7. sınıf öğrencilerinden oluşan 45 kişilik öğrenci orkestrası; üflemeli, telli ve vurmalı çalgılardan keman, yan flüt, kanun, bağlama, kemençe, klarnet, çello enstrümanları ile Cahit Berkay’dan “Yunus”, Melih Kibar’dan “Çoban Yıldızı”, Aşık Veysel’den “Uzun İnce Bir Yoldayım”, Santuri Ethem Efendi’nin “Şehnaz Longa”, “Katibim” ve Karadeniz türkü potpuri çaldılar. Ayça Budak, “Konser tarihini öğrendiğimizde yaklaşık 1,5 ay zamanımız vardı. Bu  süre içinde haftada 2-3 defa olmaz üzere prova alarak çok sıkı bir şekilde konsere  hazırlandık. Çin bizim için çok farklı bir tecrübe oldu. Konserimizi başarıyla tamamladık. Çocuklarımızla gurur duyuyoruz.” dedi.

 

“Çocuklarımız, önce Berlin’de şimdi Pekin’de Türkiye’yi temsil etti”

Bilfen İlköğretim Kurumları Koordinatörü Filiz Peynircioğlu ise, “Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı  projelere çok önem veriyoruz. Özellikle müzik projeleri,  4. Sınıf itibariyle almaya başladıkları enstrüman eğitimini taçlandırması açısından okulumuz ve öğrencilerimiz için çok önemlidir. Çünkü bu projelerde  görev almak eğitimlerine de  önemli katkılarda bulunuyor. Farklı  kültürleri tanımaları ve ülkelerini temsil etmenin heyecanını yaşamalarıysa ayrıca kendi entelektüel yapılarını geliştirmeleri için önem taşıyor. Çin ile olan kardeş okul projemiz de;  bundan 6 ay önce, 2013’ün Çin’de ‘Türk Yılı’ olması sebebiyle İstanbul’a  gelen bir Çin  heyetinin okulumuzu ziyaret etmesiyle başladı. Dünyadaki farklı ülkelerden’ Çin’deki Okullara 1000 Kardeş Okul ‘ projesinin bir parçası olmamız teklifiyle gelen heyet bizi gururlandırdı. Şu anda Çin’de Pekin , Şangay ve Hangzhou’da kardeş okullarımız var. İlk projemizi Pekin’de Beijing Xicheng Foreing Languages School ile Pekin Konser Salonunda verdiğimiz konserle gerçekleştirdik. Konser 150 kişilik filarmoni  orkestramızdan seçilmiş 45 öğrencimizle gerçekleştirildi. Çinli dostlarımız,  Aşık Veysel’den’ uzun ince bir yoldayım’ la başlayan ve titizlikle seçilmiş Türk Halk müziği ve Türk sanat müziği parçalarından oluşan repertuarımızı hayranlıkla dinledi. Kardeş okulumuzla ikinci konserin İstanbul’da yapılması için anlaşarak geri döndük. Şimdi heyecanla İstanbul’da ortak vereceğimiz ve Çinli dostlarımızı ağırlayacağımız günü bekliyoruz.”

Uluslar arası sahnelerde deneyim kazandılar!

 

Ada Eşiz (Çamlıca Bilfen 6. Sınıf – Yan Flüt): Türkiye’yi tanıtmak gurur verici bir duygu. Konser için 1,5 ay çalıştık. İlk kez yurtdışında bir sahnede yer aldım ve çok heyecanlandım. 3,5 yaşından beri çalıyorum ve ileride müzisyen olmak istiyorum. Hayalim ise yurtdışında burslu müzik eğitimi almak.”

Yiğit Şen (Çamlıca Bilfen 7. Sınıf – Keman):  Konsere başlamadan önce Çinçe, Bilfen Filarmoni hakkında bilgi vermek ve seyircileri selamlamak görevi de bana verildi. İyi hazırlandım. İlk kez sahnede yer aldım, duygularımı kelimelerle anlatmam çok zor. Muhteşemdi, hayatta bir defa yaşanabilir böyle bir heyecan.  İleride de müzikle uğraşmak istiyorum. Hayalim ise Berlin Flarmoni Orkestrası’nda çalmak.

Minel Turan (Bahçeşehir Bilfen 6. Sınıf- Keman): İki yıldır keman çalıyorum. Çok heyecan vericiydi. İlk kez sahneye çıktım. Konsere hazırlık provalarımız çok keyifli geçmişti. Sahnede olmak ise çok güzeldi. İleride keman virtüözü olmak istiyorum. Ailem de çok heyecanlandı, benimle gurur duyuyorlar.

KUTU:

Bilfen Filarmoni Orkestrası hakkında;

Bilfen İlköğretim Okulları 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden oluşan Bilfen Filarmoni Orkestrası, 150 kişilik ekibiyle Türkiye’nin ilk ve tek ilköğretim çağındaki öğrencilerden oluşan filarmoni orkestrasıdır. Bilfen Okulları’nda 4. sınıftan itibaren müzik derslerinde mutlaka bir enstrüman çalan öğrenciler, 6. sınıfa geldiklerinde kendi enstrümanlarında gelmiş oldukları seviyelere göre orkestraya seçilirler. Yapılan bu seçmeler sonucunda 7. ve 8.sınıf öğrencilerinden oluşan Bilfen Filarmoni Orkestrası’nda üflemeli, telli ve vurmalı çalgılardan keman, yan flüt, çello, bağlama, kanun, gitar, ud ve glockenspiel enstrümanları yer alıyor. Türk müziğinin seçme eserlerinin çalındığı orkestrada Aşık Veysel, Dede Efendi, Cahit Berkay, Melih Kibar gibi isimlerin seçme eserlerine yer veriliyor.