Görün Bakalım Kadınlar Saltanatı Nasıl Olurmuş!

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin 12 Mart 2011 tarihinde “Dünya Prömiyeri”ni gerçekleştirdiği KÖSEM SULTAN, bu sezonda dört gösteriyle İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunuluyor… İlk temsil; 18 Ocak'ta...

KÖSEM SULTAN 18 Ocak 2014’te yeniden sahnede…

 

Müziği, koreografisi ve öyküsü ile Türk olan bale eseri Kösem Sultan’ın, müziği Tevfik Akbaşlı’ya, koreografisi Uğur Seyrek’e, metni de Işık Noyan’a ait. Üç yıllık bir düş ve uğraşın ürünü olan eserin sahnelemesini Koreograf Uğur Seyrek gerçekleştirdi. Şef Ali Hoca yönetiminde sahnelenmekte olan Kösem Sultan’ın dekor tasarımları Çağda Çitkaya, kostüm tasarımları Gülay Korkut tarafından hazırlandı. Eser, Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı’nda sahnelenecek. 

 

Bale sanatçılarının yanı sıra koronun da görev aldığı Kösem Sultan balesinde, dans diline insan ve çalgı sesi eşlik ediyor. Eserde soprano soloyu Filiz Güneş ve Sevinç Sayın dönüşümlü seslendiriyorlar. Başlıca rolleri üstlenen bale sanatçıları da şunlar: Yasemin Altınel, Aslı Kaynarsu, Dolun Doyran, Emre Kaynarsu, Tolga İyiuyarlar, Kıvanç Ekin, Burcu Olguner, Aslı Ayhan.

 

Bu eserde; Osmanlı tarihinde “Kadınlar Saltanatı” diye bilinen ve yüzyıl süren (1550-1656) dönemin en önemli karakterlerinden biri olan Kösem Sultan’ın yaşamı, günümüz insanında da var olan “güçlüysen, sınır tanımadan bunu kullanmalısın” ilkel anlayışını ortaya koyan, insan hırsının sınırsızlığını anlatmaktan yola çıkılarak sahneye aktarılıyor. Koreograf Uğur Seyrek, Kösem Sultan’ı sahnelerken; eseri “kumda oynama” olarak tasarımladığını, başında da sonunda da yaşamın tamamıyla kumda oyundan ibaret olduğunu, karşılaşılan güçlükle baş edilemediğinde bedelinin ölüm olduğunu anlatmayı denediğini vurguluyor.                    

 

20 Ocak 1977 tarihinde Ankara’da Dünya Prömiyeri yapılan ve müziği Nevit Kodallı’ya, koreografisi Oytun Turfanda’ya ait olan “Hurrem Sultan” adlı baleden sonra, müziği, koreografisi ve metni Türk olan, Osmanlı İmparatorluğu’nda kadınların bu dönemdeki etkinliğini anlatan Kösem Sultan, Türk bale tarihinde bu anlamda ikinci eser.

 

Kösem Sultan’ın müziğini yazan Tevfik Akbaşlı İzmirli bir aileden gelmekte. Müzisyen olarak İzmir Devlet Opera ve Balesi korosu ve orkestrasının yanı sıra Ankara ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi orkestralarında da görev aldı. 1993 yılından başlayarak besteler yapan sanatçı, çeşitli sazlar için yazdığı eserlerin

yanı sıra, Kutsal Sandık, Kehribar ve Muhteşem Süleyman adlarıyla üç opera, Fetih ve Kösem Sultan adlarıyla iki bale, Dinozorlar da Gençti adlı gençlik müzikali, Sevgili Barış adlı çocuk müzikali, oyun müzikleri; aralarında Beyaz Melek, Güneşi Gördüm, New York’ta Beş Minare, Gecenin Kanatları gibi filmlerin de olduğu sinema filmi müzikleri yazdı. Tevfik Akbaşlı, Cumhuriyet döneminin başlıca yetmiş bir bestecisinden biri olarak kabul edilmektedir.   

 

Koreograf Uğur Seyrek, 1977’de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde solist dansçı olarak başladığı bale yaşamını şu an İzmir’de koreograf olarak sürdürüyor. 1980 yılında Almanya’ya giden sanatçı, Berlin Devlet Balesi’nde, Stuttgart Devlet Balesi’nde solist dansçı olarak görev aldı. 58 ülkede temsiller yapan Uğur Seyrek, aralarında 20. yüzyılın en büyük koreograflarından Bejart, Cranko, Balanchine’in de bulunduğu koreograflarla çalıştı. Çok sayıda orijinal koreografi yapan Uğur Seyrek, 29 Kasım 2008’de İzmir’de “Dünya Prömiyeri” yapılan Otello balesindeki büyük başarısı nedeniyle pek çok kurum tarafından ödüllendirildi.  

 

Kösem Sultan, bu sezonda; 18, 21 ve 30 Ocak ile 1 Şubat 2014 tarihlerinde baleseverlerin izlenimine sunulacak.