Nereye Baksan Koro, Kime Baksan Korist

Koro Şefi ve Akademisyen Mete Gökçe’nin Genel Sanat Yönetmeni olarak yer aldığı 5.Çanakkale Uluslararası Koro Festivali; 2-7 Temmuz 2019 arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden bir, diğer ülkelerden dokuz olmak üzere yurt dışından 16 koro, Türkiye’den 28 koro, toplamda 44 koro ile 1500’e yakın koristin katılımıyla düzenlenecek.

5. ÇANAKKALE ULUSLARARASI KORO FESTİVALİ

2-7 Temmuz 2019

Dünya tarihinde iki büyük savaşla bilinen Çanakkale’de, 2011 yılından itibaren gerçekleşen ve şehrin barış misyonuna büyük katkısı olan Çanakkale Uluslararası Koro Festivali, bu yıl beşinci kez ve 2-7 Temmuz 2019 arasında düzenlenecek. Koro Şefi ve Akademisyen Mete Gökçe’nin Genel Sanat Yönetmeni olarak yer aldığı etkinliklere; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden bir, diğer ülkelerden dokuz olmak üzere yurt dışından 16 koro, Türkiye’den 28 koro, toplamda 44 koro ile 1500’e yakın korist katılacak. “Çokça Ses, Çokça Biz” mottosuyla, aynı anda nefes alıp aynı anda verecek, birlikte durup birlikte söyleyecek üretecek insanları bir araya toplayacak. İçinde yabancı koro şeflerinin de olduğu jüri huzurunda, özel katılımlı yarışmanın da yapılacağı festivalde, koro müziğine dair seminer, toplantı ve panel yanında salon ve sokak konserleri gerçekleşecek. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi(ÇOMÜ)  İÇDAŞ Kongre Merkezi ile Morabbin Parkı’ndaki konserler, ücretsiz olarak izlenebilecek.

Savaşta insan zekâsının en yıkıcı sonuçlara yol açtığı Truva Savaşı, istilaya gelmiş olan askerleri kendi topraklarının evladı ilan ederek sonucunu barış yaparak en büyük liderlerden birini dünya tarihine armağan eden Çanakkale Savaşı’nın toprakları; bir kez daha güzelliklere ev sahipliği yapacak. İki yılda bir Temmuz ayında ÇOMÜ Polifonik Korolar Topluluğu, Çanakkale Belediyesi’nin ana destekçiliğinde düzenlenen festivale; aralarında, tarihi 180 yıla uzanan köklü koroların da bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bulgaristan, Macaristan, Makedonya, Moldova, Polonya, Romanya, Sırbistan, Ukrayna ve Yunanistan’dan, katılım olacak. Türkiye’den serbest katılımlı özel, üniversite, lise, kolej, vakıf, dernek, baro, sanat kurumu ve kulüp bünyesinde kurulan; Türk Halk Müziği, Türk Sanat Musikisi ve çoksesli teknikle müzik yapan korolar, keyifli konserler sunacak.

Ülkemizde alana dair önemli katkıları bulunan Koro Şefi Doç. Ahter Destan’ın başkanlığını yürüteceği uluslararası jüri, festivalin bir bölümünde gerçekleşecek koro yarışmasında, özenli tespitleri ile heyecana ortak olacak. Genç kuşak içinde koro müziğine gönül veren, ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapan Atilla Çağdaş Değer ve Çiğdem Aytepe’nin “Çocuk Şarkıları Besteciliği” başlıklı seminer, Müzikolog Ersin Antep’in idaresindeki “Türkiye’de Koro Müziği” başlıklı panel, Bulgaristan’ın müzik alanında tanınmış akademisyenlerinden Prof. Dr. Yavor Konov’un “Çoksesli Müziğin Kökeni” başlıklı konferansı; programda yer alacak.

TRT Müzik’te Koro Şefi Mete Gökçe’nin danışmanlığı ve sunuculuğunda yayınlanan “Herkes Şarkı Söylese” programı için de çekimler yapılacak olan festival; Çanakkale Barış Korosu, Çanakkale Polifonik Sanat ve Korolar Derneği, 100 Ses Koro Okulu, Konrul Vocal Ensemble ve Ateşböceği Kitabevi desteğiyle düzenlenecek.

Festivale dair ayrıntılar; www.canakkalekorofestivali.com internet adresi ile “@chanakkalechoirfestival2019” instagram ve facebook hesabından takip edilebilecek.