Bugün, Toplum ve Müzik-19 (26 Ocak 2013)

Söyleşi: "Arabesk Sonrası"


"BUGÜN, TOPLUM VE MÜZİK"

Bugünün Toplumuna Sağlıklı Müzik

MÜZİKOLOJİ PLATFORMU VE KADIKÖY BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİYLE...

 

" BUGÜN, TOPLUM VE MÜZİK " TARTIŞMA ZİNCİRİ - 19

26 Ocak 2013 Cumartesi / Saat: 15.00

Caddebostan Kültür Merkezi A Salonu

 

/// SÖYLEŞİ ///
"Arabesk Sonrası"

Ertuğrul Bayraktarkatal (Başkent Üniversitesi)

Ayhan Erol (Dokuz Eylül Üniversitesi)

Songül Karahasanoğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi)

 

Yöneten: Ali Ergur (Galatasaray Üniversitesi)
26 Ocak 2013 Cumartesi / Saat: 15.00 / Caddebostan Kültür Merkezi A Salonu

 Ayrıntılı bilgi için; bilgi@muzikoloji.org

 

Facebook Sayfası:

http://www.facebook.com/events/234890799978215/

 

 

BASINDA...

Konunun uzmanları cevapladı
Arabesk öldü mü?

 


27 Ocak 2013

ZEHRA ONAT - İSTANBUL

Müzikoloji Platformu'nun düzenlediği 'Arabesk bitti mi?' konulu panelde ortaya çıkan sonuç, arabeskçileri sevindirecek gibi. 'Arabesk Sonrası' başlıklı söyleşide konunun uzmanı müzikologların ortak görüşü, arabeskin ismiyle olmasa bile çok canlı bir şekilde devam ettiği yönünde.

Arabesk müziğin yasaklı yılları geride kalalı çok oldu. Bir zamanlar hor görülen arabesk, şimdilerin anlı şanlı rock'çılarının dahi gururla yorumladığı bir müzik türü. Elbette ki, Türkiye'nin normalleşme çabaları çerçevesinde de değerlendirilebilecek bir olgudan bahsediyoruz. Fakat bunların hangisi daha etkili? Şimdiye kadar arabesk müzik icra edenler dahil olmak üzere toplumda hemen herkes bu konudaki fikrini söyledi. Fakat müzikologların konuyla ilgili düşünceleri ve okumaları geri planda kaldı.

Müzikoloji Platformu'nun dün Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenlediği panelde arabesk, bu kez uzmanlar tarafından konuşuldu. Genel yönetmenliğini müzikolog Ersin Antep'in yürüttüğü platformun 2008 yılından bu yana düzenlediği Bugün, Toplum ve Müzik başlıklı tartışmalar zincirinin on dokuzuncu etkinliği arabesk müziğe ayrıldı. "Arabesk bitti mi?" konulu etkinliğin 'Arabesk Sonrası' başlıklı söyleşisinde uzmanlar bir araya geldi. Galatasaray Üniversitesi'nden sosyolog Prof. Dr. Ali Ergur'un yönettiği söyleşiye müzikolog Prof. Dr. Ayhan Erol (Dokuz Eylül Üniversitesi), etnomüzikolog ve besteci Prof. Ertuğrul Bayraktar (Başkent Üniversitesi) ve Prof. Songül Karahasanoğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi) olarak katıldı.

Toplum ve arabesk ilişkisi çerçevesinde geçen söyleşide ilk söz alan Ayhan Erol, Batı müziğinin Türkiye'ye gelişinden hareketle konuya temel bir giriş yaptı. Arabeskin ötekileştirilmesine değinen Erol, "Popüler müziklerin hepsi, ötekileştirilen pratiklere yüklenen isimlerdir. Arabesk de buna ilişkin bir şeydir. Arabesk benim için popüler müziktir." dedi.

 

ARABESKİN POPLA EVLİLİĞİ...

Besteci yönü de olan Ertuğrul Bayraktar, Batı müziğiyle etkileşime giren Türk müziğinin 1960'lardaki 'melezleşmesine' dikkat çekti. Haliyle, modernleşme girdi söyleşiye: "Modernleşmenin içinde ciddi müzik diye adlandırılan müzikler ancak radyolarda çalınırdı. Nasıl oldu da 'La Comparsita', düğünlerde gelin ve damadın açılış dansı oldu?" Bayraktar, Orhan Gencebay'ın Samsun'da nasıl bir ortamdan çıktığından bahsederek, arabesk müzik ile Gencebay'ın kariyerini birlikte değerlendirdi.

Songül Karahasanoğlu ise panelin başlığındaki 'Arabesk bitti mi?' sorusuna cevap vererek başladı: "Devlet arabeski reddetti ama bitmedi arabesk. Diğer müziklerin içine nüfuz etti. Arabesk, ismiyle olmasa bile çok canlı bir şekilde devam ediyor." 12 Eylül darbesinin, hemen her alanda olduğu gibi müzikte de etkisini gösterdiğini savunan Karahasanoğlu, Sezen Aksu'nun bile 85'ten itibaren popu arabesk ile birleştirdiğini söyledi.

Özetle; müzikologlar, türlerin iç içe geçtiği günümüz müzik dünyasında, arabeskin de 'eskisi gibi' kalmasının zor olduğu görüşünde birleşiyor. 'Arabesk sonrası' denilen şey, nihayetinde arabeskin popla evliliği anlamına geliyor. Songül Karahasanoğlu, bu konuya örnek olarak Funda Arar, Zerrin Özer ve Ebru Gündeş örneklerini verse de, daha birçok isim sayılabilir. Kapanışta soru-cevap şeklinde ilerleyen söyleşinin son sözlerini Ertuğrul Bayraktar'dan alıyoruz: "Müzik türlerine karşı belli müzik çevrelerinin değer yargıları tabii ki oluyor. Ama müzik kendi yolunda gidiyor."

 

"Şikayet edenler, evinin önünü süpürmeye başlamadıkça; bütün şehir temizlenemez!" E.A

 

Düzenleme Kurulu:

Ersin Antep, Bora Bilgin, Yunus Emre İçigen, Duygu Uzlar İçigen, Yusuf Kocakaplan, Sedat Çolak, Aslınaz Duran