Klasik Müzik Dergisi "Opus"un 8.Sayısı Bayilerde

OPUS Klasik Müzik Dergisi dopdolu içeriğiyle okuma zevki verecek

OPUS’UN 8. SAYISI BAYİLERDE VE TÜM D&R’LARDA.

Türk Balesi’nin günümüze hediye ettiği  dört genç  ve çok başarılı  dansçısı, bu ay kapak konumuzu oluşturdu. Aslı Çilek, Burcu Olguner, Sanem Ergüler ve Deniz Zirek… Küçük yaşta başlanıp,  çok uzun ve meşakkatli bir eğitimle gelişen, ama sahne ömrü kısa süren bale sanatçılığı, yaşamın birçok renginden ödün verilerek başarıya ulaşılan, bedensel, zihinsel ve ruhsal zorluklarla dolu bir alan sahnedeki riskleri solist yalnızlığı ile daha da ağır yüklenen genç sanatçıların birer Primabalerina olarak kendilerini kabul ettirmeleri, çok uzun alkışları hak ettirecek kadar güç bir başarı… İstanbul, Ankara ve İzmir Devlet Balelerinin son yıllarda gurur kaynağı olan 4 genç primasını sizlere tanıtarak, hak ettikleri ilgiyi sahne dışına da taşımak istedik.

Bu konudaki birikimi ile “bale yazarlığı” konusunda kendini kabul ettirmiş değerli bir isimin de bu aydan itibaren OPUS ailesine katıldı. Mutlu Tanberk, yurt içi ve dışındaki önemli bale temsillerinin eleştirilerini bundan böyle OPUS için yazacak. İlk yazısında Berlin’de sahnelenen iki önemli bale yapıtını sizler için yorumladı.

  •  İdil Biret’in Schumann’ın eserlerini yorumladığı iki yeni CD’si Naxos etiketiyle yakında Türkiye’de satışa sunulacak. Yazarımız Müzikolog/Piyanist Evren Kutlay’ın İdil Biret’le Schumann müziği ve kayıtları üzerine yaptığı geniş kapsamlı söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

 

  • Bülent Bezdüz, geçtiğimiz günlerde Almanya’da bir trafik kazasında yaşamını yitiren, Türk opera ve koro sanatına uzun yıllar büyük emeği geçen Walter Strauss’u duygulu yazısıyla anıyor.

 

  •  Prof. Gürer Aykal’ın kurduğu ve Müzik Direktörlüğünü yaptığı Karşıyaka Filarmoni Orkestrası ile sahneye çıkan Prof. Mesut İktu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Rus bestecilerinin yazdığı hüzün dolu şarkıları seslendirdi. İktu, ardında büyük acıları taşıyan bu şarkıların öyküsünü ve kendi repertuvarına giriş macerasını Seval Deniz Karahaliloğlu’na anlattı.

 

  • Titiz araştırmaları ile yeni eserleri gün ışığına çıkaran yazarımız Prof. Ömer Eğecioğlu bu kez Beethoven’in “Türk Tatoo”larını yazdı. Çok ilginç bir “isim” taşıyan bu yapıtların öyküsünü Müzikoloji Bölümümüzde okuyabilirsiniz.

 

  • Müziğe sosyolog gözüyle yaklaşan Prof. Ali Ergur “Müzikli Aklın Defteri” köşesinde bu kez “Türk Beşleri” deyiminin yanlışlığını irdeliyor. Daha önce birkaç kez kısaca gündeme gelen bu savın ilk kez birçok yönden incelendiği bir çalışma.

 

  • Operamızdaki oyunculuk eksikliği ve dramaturji yetersizliklerini yazarımız Prof. Murat Tuncay yine yapıcı önerileri ile dile getiriyor.  Operamızın çağı yakalayabilmesi için kulak verilmesi gereken son derece nesnel bilgi ve önerilerin genç sanatçılarımız için yararlı olacağına inanıyoruz.

 

  • Bu sayımızdan itibaren düzenli yazılarına yeniden başlayan değerli Opera Yönetmenimiz Mehmet Ergüven, “Perdenin Arkası” adlı köşesinde çok önemli bir konuya parmak basıyor. Çok sesli sanat müziği eğitiminin okullardan büyük ölçüde kaldırıldığı bir ortamda, Devlet Operası’nın kısıtlı olanakları ile eğitim rolünü üstlenerek Anadolu turnelerine çıkmasının ne derece gerçekçi olduğunu sorguluyor.

Daha birçok önemli haber, tanıtım ve eleştiri yazıları OPUS’ta sizleri bekliyor.