Mersin Müzik Festivali 16 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında
Festivalin özelliklerinden birisi kentin değişik tarihi alanlarını da mekân olarak kullanması. Açılış konserinde I Musici di Roma, Mersin Kültür Merkezi’nde Vivaldi’nin oda müziği yapıtlarını seslendirecek.
13. Uluslararası Mersin Müzik Festivali bu yıl 16 Mayıs-7 Haziran arasında yapılıyor. Bu festivalin özelliklerinden birisi kentin değişik tarihi alanlarını da mekân olarak kullanması.
Açılış konserinde I Musici di Roma, Mersin Kültür Merkezi’nde Vivaldi’nin oda müziği yapıtlarını seslendirecek. Sonraki konser Tarsus’taki St. Paulus kilisesinde: Doğu’dan Batı’ya doğru süzülen ve usta çalıcılarla doğaçlamaları da içeren bir dinleti. Solistler Cihat Aşkın, Yair Delal ve Erez Mounk. Mersin’in en can alıcı tarihi mekânı Kanlı Divane’de gün batarken bir Bülent Ortaçgil dinletisi yapılıyor.
Mersin Üniversitesi’nin yenilenmiş konser salonunda klasik gitarcı Christina Sandsengen çalacak. Flamenko-caz sanatının son yıllardaki parlak ismi Palmo da Mallorca doğumlu Buika, klavye ve bas davul eşliğindeki konserini Yenişehir Belediyesi’nin yeni açılan 1500 kişilik salonunda verecek. Bu mekânın kusursuz bir konser salonu niteliği taşıdığı biliniyor. Gönül ister ki bundan sonra Mersin Festivali’nin ev sahibi salonu olsun.
13 yıldır festivalin temel salonu olan Mersin Kültür Merkezi ise açılıştan sonra piyanist Gülsin Onay’ın resitalini, ünlü kemancı Charlie Siem ile İbrahim Yazıcı yönetimindeki Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nı ve kapanış konserinde Antonio Pirolli yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı ağırlayacak. Charlie Siem, Bruch’un keman konçertosunu seslendirecek. Kapanış konserinin solisti soprano Angel Joy Blue ise son zamanlarda Placido Domingo’nun ekibinde üne kavuşan bir yıldız.
Festival başlamadan önce bazı ısındırma etkinlikleri de yapılıyor. Örneğin Mersin’in bestecisi rahmetli Nevit Kodallı’nın adını taşıyan Korolar Şenliği var. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen beste yarışması var.
Beste yarışmasının konusu her yıl kentin tarihi bir simgesinden alınıyor. Bu yılki konu Narlıdere’deki Üç Güzeller Mozaği’nin başlığını taşıyor ve bir trio bestelenmesi öngörülmüş. Ayrıca Pamukkale Üniversitesi Çoksesli Korosu ve Devlet Halk Dansları Topluluğu da festival öncesi etkinlikler arasında yer alıyor. İlkyaz başlarken en azından bir-iki etkinlik izlemek ve Mersin’in can alıcı tarihi mekânlarını yaşamak için gelecek hafta bu festivale katılmaya değer.
İstanbul Boğazı’nda bir yalı konseri
Boğaz’daki Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’nda zaman zaman oda müziği dinletileri yapılıyor. Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı Anadoluhisarı ile Kanlıca arasında 1. sınıf tarihi eser. Salih Efendi, Sultan Abdülmecit’in hekimbaşılığı başta olmak üzere birkaç dönem hekimbaşılık ve diğer devlet görevlerinde bulunmuş. Çocuklarına ve torunlarına müzik eğitimi verdirmiş. Şimdi torun çocukları yalının 200 kişilik salonunda ufak dinletiler düzenliyor.
Bu hafta, Amerika’da yaşayan piyanistimiz Zeynep Üçbaşaran Franz Liszt’in yapıtlarını çalacak. Tıpkı 18. yüzyıl sonundaki aristokrasi dönemi gibi bir ortam yaşanacak.