EVİN İLYASOĞLU
Allegro
* Performans Sanatları Merkezi adı altındaki sanat merkezinin müdürü dünyaca ünlü bir yönetici olan Ray Cullom, getirecekleri müzikalleri kastederek “İstanbul Broadway için New York ve Londra’dan sonra üçüncü merkez olacak” diyor.
Zincirlikuyu’da bir süredir yapılan büyük inşaatın içinde neler olduğunu bütün İstanbullular gibi ben de merakla beklemekteydim. Zorlu Center adı altındaki bu birim otel, ofis, rezidans, AVM ve Performans Sanatları Merkezi olmak üzere 5 farklı modülden oluşuyormuş. Yazımı okumadan önce internet sayfasına bir göz atın isterseniz: www.zorlucenterpsm.com
Performans Sanatları Merkezi adı altındaki sanat merkezinin müdürü dünyaca ünlü bir yönetici olan Ray Cullom, getirecekleri müzikalleri kastederek “İstanbul Broadway için New York ve Londra’dan sonra üçüncü merkez olacak” diyor. Sergileyecekleri etkinliklerin yalnız İstanbulluların değil bütün dünyanın ilgisini çekeceğine inanıyor. Dünyadaki en ileri akustik ve teknik donanımla bezenmiş salonları , 2 Steinway, bir Yamaha piyanosu, ses kayıt stüdyosu, sanatçı odaları, asansörlü devasa sahnesi, 2 bin 262 kişilik büyük salonu, 738 kişilik tiyatro salonuyla 50 bin metrekareye yayılan bir sanat merkezi. Yalnız sahne arkası bile 2 bin metrekare. Yılda 400 performans hedefleniyor. Bunların içinde en ünlü Broadway şovları, dünyanın alkışladığı şef, solist ve orkestralar; modern dans, opera, operet, bale ve şovlar da var. Klasik müziğin yanı sıra caz, dünya müziği, deneysel müzik, hafif müzik ve hatta aile şovlarına bile açık bu merkez. Geniş fuayesinde resim sergileri ve enstalasyonlar sunulabilecek. Emre Arolat tarafından yapılan VIP Lounge ise başlı başına bir yaşam alanı.
Bu arada Türk sanatçılarla ve yerli sanat kurumlarımızla da işbirliği yapılması sevindirici. Örneğin İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın bu yıl içinde 3 konserini görüyoruz: 3 Ocak’ta Mazzoleni yönetiminde İdil Biret’le Rachmaninof’un 3. konçertosunu ve Stravinsky’nin Ateşkuşu’nu çalacaklar. 11 Mart’ta Aykal yönetiminde Domenico Nordio ile Beethoven’in keman konçertosunu, Say’ın İstanbul Senfonisi’ni seslendirecekler. 21 Mayıs’ta Pirolli yönetiminde Carmina Burana var.
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası da 10 Nisan’da ünlü piyanist Rudolf Buchbinder ile Beethoven’in 3. konçertosunu ve Mozart’ın Requiem’ini yorumlayacak.
Bizim sanatçılarımızla yabancı toplulukların kaynaştığı programlar da görüyoruz: Örneğin ünlü Yunan şairi Kavafis’i doğumunun 150. yılındaki anma konserinde The Kavafis Project seslendiriliyor. Besteci Karozas’ın yapıtındaki şarkıları George Dalaras seslendiriyor; anlatıcı Okan Bayülgen. Orkestra ve koroyu şef Hakan Şensoy yönetiyor. 23 Ekim’deki açılış konseri klasik olduğu kadar deneysel yapıtlarıyla da ünlü piyanist Ludovico Einaudi’nin Türkiye’deki ilk konseri. İlerki günlerde yurtdışında yaşayan genç solistlerimiz de yer alacak: Piyanist Lara Melda ve kontrtenor Cenk Karaferya gibi. Ekimin son konseri cazseverler için Regina Carter’dan. Zorlu Center’daki bilet fiyatları ise 35 TL ile 600 TL arasında değişiyor.
16.10.2013 Cumhuriyet