EVİN İLYASOĞLU
Allegro
TARİHİ KAYITLAR
Yılın son günlerinde duo piyanistlerimiz Güher ve Süher Pekinel’in iki piyano için resital ve konser kayıtları yedi CD içinde; ünlü salonlarda yapılmış canlı kayıtları ise beş DVD içinde ve ARTHAUS etiketli bir kutuda bütün dünyada piyasaya çıktı. Bu külliyatın başlığı “Treasures” (Hazineler). Daha önce de duayen piyanistimiz İdil Biret’in yaşam boyu yaptığı kayıtlar IBA etiketi ve Naxos’un katkısıyla bütün dünyada piyasaya çıkmıştı. “Süper Kutu” seti, Biret’in 60 yıllık birikimini, 130 CD ve bir kitapçık içinde anılaştırıyor.
Fazıl Say, gerek besteci gerekse icracı olarak yine yoğun bir program sergiledi. Truva Sonatı, İzmir Süiti, Hezarfen, Hayyam gibi yeni yapıtlarının ilk seslendirisini yaptı. Toronto’dan Şangay’a, Boston’dan Zürih Tonhalle’ye, Paris, Brüksel, Mannheim, Berlin, Gstaad-Menuhin Festivali, Salzbug Mozarteum, Carnegie Hall konser duraklarından bazılarıydı. Bu yıl içinde Debussy’nin Prelüdleri ve Satie’nin Gymnopedies, Gnossiennes yapıtları Warner Classics’den çıktı.
Geçen yıl Siemens Ödülü’nü alan Zeynep Gedizlioğlu, dünyada sadece kadın bestecilere verilen Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu.
Klasik müzik alanında giderek artan genç yeteneklerimizin ortaya çıkması gurur verici. Onları destekleyen sivil toplum örgütlerini, devlet ve belediye orkestralarını, kişisel çabaları kutlamalıyız. Pekinellerin başlattığı ve özenle takip ettikleri Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler Projesi’ndeki sanatçılar dünya çapında ödüller almaya devam ediyorlar. Geçen yıl kemancı Veriko Çumburidze Wieniawski yarışmasını kazanmıştı. Bu yıl da piyanist Can Çakmur, Japonya’da 10. Hamamatsu Piyano Yarışması’nda, 400 kişi arasından birinci oldu. Çakmur aynı zamanda Franz Liszt Müzik Üniversitesi’ne katkılarından ötürü 2018 DAAD Ödülü’ne de değer bulundu.
19. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin başlıca özelliği genç piyanistlere kol kanat germesi oldu. Festivalin bu bağlamdaki 1.Piyano Yarışmasını 15 yaşındaki Emir İlgen, “Kamuran Gündemir Anısına” ödülü de Kenan Tatlıcı kazandı.
Cem Mansur’un kurduğu Türkiye Gençlik Filarmoni orkestrası bu yılki üyeleriyle “Ulusal Gençlik Senfoni” olarak Avrupa turnesi yaptı. Çağdaş Eğitim Vakfı’nın sahiplendiği “Genç Yetenekler” konserlerinin onuncusu, gençliğe sahip çıkmak adına, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde yapıldı.
Festivaller ve sponsorlar
46.İstanbul Festivali’nde Daniil Trifonov gibi bir piyanisti, Di Donato ve Damrau gibi sopranoları dinledik. Festival kendine yeni mekânlar keşfederek renklendi.
Festivalin kaç yıllık ana sponsoru E.C.A.’yı, Pekinellerin Genç Müzisyenler projesine destek olan TÜPRAS’ı ve İDSO konserlerine destek olan Denizbank’ı bu yolda devam ettikleri için alkışlamalıyız.
35. Uluslararası Ankara Müzik Festivali bu yıl daha zengin bir program hazırlamıştı. Bilkent Senfoni Orkestrası, Türkiye’nin ilk özel ve akademik senfoni orkestrası olma niteliği ile düzenli konserlerini sürdürdü. Ankara’da kurulan gençlik orkestraları özellikle dikkat çekiyor. Bilkent Gençlik Orkestrası gibi bu yıl kurulan ve amatör bir ruhla işe sarılan AGORA Orkestrası da, Başkent, Bilkent, Gazi ve Hacettepe üniversitelerinin sanatçılarından oluşuyor.
İzmir Devlet Senfoni ve İzmir Devlet Opera ve Balesi düzenli konserlerine ve temsillerine devam ederken, İzmir Karşıyaka Oda Orkestrası da Rengim Gökmen ve Hakan Şensoy yönetiminde etkinliklerini sürdürüyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Senfoni Orkestrası, Yılmaz Büyükerşen’in öncülüğünde kurulmuştu. Şefleri Ender Sakpınar ile verdikleri düzenli konserleri kente coşku katıyor.
Yeni AKM ’yi beklerken
İstanbullu sanatseverler 2019’da yeni bir AKM’ye kavuşmayı beklerken, yıkılan binanın boşluğuna hüzünlü gözlerle bakıyorlar. Son yıllarda sahne sanatlarının ihtiyacını Kadıköy Süreyya Operası karşılıyor. Devlet Opera ve Balesi, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin ve Samsun’da temsillerini sürdürüyor.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, bu yılki programında Türk bestecilerine en çok yer veren topluluk oldu.
İDSO ise CKM, Fulya Sanat Sahnesi veya CRR sahnesinde konserlerini sürdürüyor. İDSO yıl sonunda bir Çin turnesine çıktı. İzmir, Çukurova, Bursa Bölge ve Antalya Senfoni orkestraları da düzenli programlarını sürdürdüler.
Öte yanda BİFO Türkiye’nin önde gelen orkestralarından biri olma özelliğini sürdürüyor. Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi başarılı '62ir Avrupa turnesi yaptı. Lütfü Kırdar’daki düzenli konserlerine dünyanın ünlü solistleriyle devam ediyor.
Tekfen Filarmoni Orkestrası, 2020’ye kadar şefliğini ve sanat direktörlüğünü üstlenen Aziz Shokhakimov ile yeniliklere açılıyor.
1946’da Cemal Reşit Rey gibi öncülerin kurduğu İstanbul Filarmoni Derneği, bu yıl yeniden bir yapılanmayla düzenli konserlere ve yarışmalara başladı.
Ayşegül Sarıca’ya Sevda Cenap And Vakfı’nın altın madalya’sı; Suna Kan’a Süleyman Demirel Üniversitesi’nin “fahri doktorası; Gülsin Onay’a Bodrum D-Marin Festivali’nin Onur Ödülü; Yekta Kara’ya İKSV’nin Onur Ödülü; Cihat Aşkın’a Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuvarı’nın Onur Ödülü verildi.
Sevgili okurlarım, yeni yılda bol bol nitelikli müzik dinleyip ruhunuzu ve beyninizi rahatlatmanızı dilerim. Unutmayın, ruhun birinci gıdası müziktir.
2.1.2019 Cumhuriyet