EVİN İLYASOĞLU
Allegro
Yeni yıl yaklaşırken hep yayıncılara bir telaş çöker: bu kitabı, bu CD’yi, yeni yıla yetiştirelim! Herhalde eskilerden kalma bir alışkanlık. İnsanların birbirine kitap, kayıt, kaset armağan ettiği günlerden. Umarım hâlâ devam ettirenler vardır bu güzel geleneği.
Yine bir yeni yıl öncesinde çok değerli müzik kitapları ve kayıtlarla kitaplığım zenginleşti. Ada Müzik’in yayımladığı Fazıl Say’ın Güz Şarkıları CD’si ve Nâzım Oratoryosu’nun DVD kaydı. Güz Şarkıları’nda bariton Güvenç Dağüstün’e Ece Dağıstan piyanoda eşlik etmiş. Ayrıca geleneksel sazlarla Batı enstrümanlarının karışımı bir topluluk da renk katmış. Şarkılarda prosodi ustaca kullanılmış, hele Cemal Süreya şiirinde şiir şarkı olarak yeniden doğmuş. Nâzım’ın Akrep Gibisin şiirindeki vals uçuruyor. Güvenç Dağüstün’ün lied deneyimi kendini gösteriyor.
Fazıl Say’ın efsaneleşen çalışması Nâzım Oratoryosu ilk kez DVD olarak basılmış. Bu eserin birinci yaratıcısı Fazıl ise, ikincisi de Genco Erkal’dır. Nâzım’ın şiirlerini bu denli içten ve dramatik başka kim okuyabilir? İbrahim Yazıcı yönetimindeki orkestra Fazıl Say Festival Orkestrası adını taşıyor. Nâzım Hikmet Korosu’na Güvenç Dağüstün, Serenad Bağcan ve çocuk solist Gökçe Çatakoğlu katılıyor. Gerek video olarak gerekse audio olarak çok nitelikli kaydedilmiş. DVD’nin sonunda Fazıl, solistler, koristler ve orkestracılarla yapılmış röportajlar ile kamera arkası görüntüleri yer almış. Canlı konser kaydı olması da ayrı bir heyecan taşıyor.
Borusan Quartet’ten yeni CD
Borusan Quartet’in son CD’si “Company” Borusan Sanat üretimi. İçindeki Phillip Glass yapıtının adını taşıyor. Belki içerdiği bestecileri pek tanımayanlar, çağdaş olarak düşünenler tereddüt eder. Oysa her bir yapıt özenle seçilmiş. Arvo Part’ın gizemli çizgileriyle başlıyor, Hasan Uçarsu’nun 2. yaylı kuvarteti çoğu yerde mistik, satır aralarında Anadolu renkleriyle örülü. Aynı gizem çizgisi içinde Philip Glass’ın 2. Kuvarteti ve Peteris Vasks’ın 4.yaylı kuvarteti geliyor. Vasks’ı birkaç kez dinleyip tanımanız gerek! Yapıtların her biri birinci sınıf yorum. Dünyanın her sanat merkezinde övgü derleyecek üst düzey bir çalışma.
Kadıköy Süreyya Operası 2017’de oda müziği alanında bir Ulusal Beste Yarışması düzenledi. Böylelikle bestecilerimizin oda müziği edebiyatına katkıları artacak. Ülkemizin önde gelen müzikçilerinden oluşan bir jürinin değerlendirmesiyle bu ilk yarışmanın birincisi Bilkentli Cem Oslu (1992) oldu. Oda Orkestrası için Süiti makamsal ve folklorik renkler içeriyor. İkinci ödülün sahibi Orhan Veli Özbayrak (1989), Hacettepe Konservatuvarı mezunu. Onun süiti de hocası İlhan Baran’ın zarif renklerini anımsatıyor. Üçüncülüğü alan Ahmet Tamer Topuz (1990) da Hacettepeli ve bir bando şefi. Dans Çeşitlemelerinde güçlü ritmler göze çarpıyor. Mansiyon alan Artun Hoinic (1985) Bilkentli. Döngüsel Süit’ini Anadolu renkleri ve ritimleriyle işlemiş.
Her bir genç bestecimiz zaman içinde kendi deyişini bulacak. Yapıtları seslendiren Gürer Aykal yönetimindeki İstanbul Sinfonietta’ya tebrikler. Bu seçkiyi basıp piyasaya sunan Lila Müzik de genç bestecilerimize önemli bir katkıda bulunmuş.
27.12.2017 Cumhuriyet