EVİN İLYASOĞLU
Allegro
Geçen haftaki basın toplantısında Yeşim Gürer Oymak İstanbul Festivali’nin bu yılki kimliğini açıklarken heyecan duymamak elde değildi. Maddi sorunlara nitelikten ödün vermeden çareler bulunmuştu. Yepyeni bir yaklaşımla gençlere seslenen, ancak 45 yıllık kimliğini de koruyan bir program. Müzik türlerinin geniş yelpazesine yayılmış. Dünyanın ünlü solist ve toplulukları kadar yeni yeşeren, adını ilk kez duyduğumuz gençlerin birleşimleri sağlanmış.
Festivalin 45 yıllık mekân sponsoru Aya İrini son kez ev sahipliği yapıp, artık yıllarca onarıma girecek. Bu yıl Londra Oda Orkestrası’nı, St.Petersburg Rus Oda Filarmonisi’ni, Çellİstanbul ve Berlinli Çellistleri, festivalin yerleşik orkestrası BİFO’yu ve Geneva Kamerata’yı ağırlayacak.
Festival, İstanbul’un ara sokaklarından değişik semtlerine, küçük dinsel mekânlarından büyük arenalarına kadar uzanacak. Teknolojiyle geleneği birleştirip, yeni bir dinleyici kitlesini, özellikle gençleri yörüngesine çekmeyi hedefliyor. Kapalıçarşı’da Bora Uymaz ve Şirin Pancaroğlu’nun tango konseri, Galata Mevlevihanesi’nde Debussy Quartet’in “Circa” programı, Bomontiada mekânında Burak Özdemir’in Bach ve Handel dinletisi,
Mozart’ın caz ile kaynaşması, bunlardan birkaçı.
Su katılmadık klasik müzik programlarını bekleyenleri ise BİFO’nun çellist Andrey Ionata’ya ve kemancı Mari Samuelsen ve çellist Hakon Samuelsen’a eşlik ettiği konserlerine; Londra Oda Orkestrası ve parlayan kemancı Alina Pogostkina’ya; Olafsson’un Goldberg Çeşitlemeleri resitaline; Juri Gilbo yönetimindeki St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi’yle Hüseyin Sermet’in sol el konçertolarına ve çellist Kniazev’in Elgar konçertosuna; Çellistanbul’un Berlinli solistlerle buluşmasına, Ebene Kuvartetin Mathias Goerneyle lied seçkisine; Fazıl Say’ın resitaline ve Ola Rudner yönetimindeki konserine, Tekfen Filarmoni’nin Pumeza Matchikiza ve İlker Arcayürek solistliğindeki dinletisine ve piyanist Michael Rudy’nin Ekspresyonist ressamlarla birleştirdiği resitaline bekleriz. Festival Buluşmaları, Hafta sonu Klasikleri, Gülistan ve Müzik Rotası programları her yıl olduğu gibi yine gençlerimizi ve Türk müziğinin dönemlerini kucaklıyor. Festival her yıl değişik bir Türk orkestrası eşliğinde, sürpriz olarak genç solistini sunuyor. Bu yıl da Hakan Şensoy yönetimindeki Dokuz Eylül Senfoni bu gence eşlik edecek.
Ömür boyu Başarı Ödülü çağımızın en büyük bestecilerinden Philip Glass’a sunulacak. Glass’a dünyaca ünlü üç büyük kuruluş ve İKSV tarafından ısmarlanan 11. Senfoni’nin ve bestecinin keman ve çello için konçertosunun da ilk çalınışı gerçekleşecek. Bakalım besteci ödülünü almak ve bu prömiyerleri dinlemek için İstanbul’a gelecek mi? Bu ilk seslendirileri gerçekleştirecek Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO’nun işi zor doğrusu!
1.3.2017 Cumhuriyet