EVİN İLYASOĞLU
Allegro
44. İstanbul Müzik Festivali bu akşamki açılışla başlıyor. Benim programda en çok dikkatimi çeken, bu yılın piyanistleri oldu
Murray Perahia ile iki gece
Bu yıl festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü büyük piyanist Murray Perahia alıyor. Onu iki gece art arda şef ve solist olarak Academy of St.Martin in the Fields Oda Orkestrası ile izleyeceğiz. Mozart’ın 9. ile Beethoven’in 4. Piyano Konçertolarını, ayrıca romantik çağın ünlü senfonilerini çalacak. Festivalde Türk besteci İlhan Baran’a da Onur Ödülü sunulacak.
İstanbul Müzik Festivali’nin 44. yılı bu akşam Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda başlıyor.
Festivallerin uzun yıllar hayatta kalmasının birinci nedeni sponsorların sahip çıkmaları, ikinci nedeni de sanatsal niteliklerinden ödün vermemeleridir. Nejat Bey’in ve ilk kurucuların hedeflerine uygun şekilde 44. yılına varan İstanbul Festivali için başta İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı olmak üzere, Görgün Taner ve Yeşim Gürer Oymak’a teşekkür ederiz.
2016’nın ana sponsoru E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, aydın Türkiye’nin aydınlık yüzlerinden birisi. Türkiye ekonomisine ve iş hayatına büyük katkılarda bulunan E.C.A. edebiyat ve müzik alanında yaptığı çalışmaları ve bugüne dek İstanbul Müzik Festivali’nde üstlendiği gösteri sponsorluklarıyla kültür ve sanat alanında da etkin rol oynayan bir kurum. Bundan böyle İstanbul Festivali’ne uzun yıllar ana sponsor olarak kalmasını dileriz. Bu arada Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, festivalin yerleşik orkestrası olarak sponsorluk katkılarına devam ediyor.
Festival bu yıl, dünyaca ünlüler kadar çiçeği burnunda sanatçılarla, müzik kadar Shakespeare dizeleriyle, tiyatro sanatçılarıyla, dansçılarla da donanmış. Kentin değerli tarihi yapıları, kiliseleri, konser salonları ve bahçeleriyle birlikte 17 değişik mekânda yer alacak. Kimi yüksek ücretli kimi ücretsiz dinletilerde bilet fiyatları büyüklere 300 TL ile 60 TL arasında; öğrencilere 90 TL ile 35 TL arasında değişiyor.
Festivalin orkestraları
Bu yıl birçok senfonik orkestra ve oda orkestrası izleyeceğiz. BİFO’nun açılışıyla başlıyor. İngiltere’den üç topluluk katılıyor: Orchestra of Swan, festivalin eski dostlarından Academy of St. Martin in the Fields ve Menuhin Akademisi Solistleri Topluluğu. Ayrıca Brandenburg Devlet Orkestrası, Venedik Barok Topluluğu’nun yanı sıra iki tarihi, dev orkestranın katılımı heyecan verici: Viyana Senfoni ve Varşova Filarmoni.
Piyanistler geçidi
Benim programda en çok dikkatimi çeken, bu yılın piyanistleri oldu. Öncelikle İdil Biret’in 75. yaşının kutlanması ve onun ikişer gün arayla üç resital vermesi, tarihi bir imza. Zengin dağarcığı ve inanılmaz belleğiyle “Harika çocuk”luğu harika insan - harika sanatçı olarak bugüne dek sürdürebilmiş bir piyanist. İstanbul’un üç ayrı noktasında, her biri piyano tarihinin değişik dönemlerini yansıtan üç virtüöz program çalacak:
Boğaziçi Üniversitesi’nde 20. yüzyıl başı bestecilerini; Süreyya Operası’nda 19. yüzyıl virtüozitesini ve Aya İrini’de baştan sona tarihin dev bestecisi J.S.Bach’ı seslendirecek. Böyle bir maratona ancak İdil Biret imza atabilir. Ona kalsa, bu maraton daha da uzayabilir, dinletilerin sayısı daha da artabilirmiş!
Açılışta, Rusların yeni harikası Dmitri Masleev’i ülkemizde ilk kez dinleyeceğiz. 2015 Çaykovski Yarışması birincisi. Çaykovski’nin 1. Konçertosunu şef Sacha Goetzel ve BİFO ile seslendirecek.
Kapanışta Viyana Senfoni
Çağımızın bir başka değerli piyanisti, Maria Joao Pires, Süreyya Operası’nda çellist Antonio Menesses ile bir oda müziği dinletisi sunacak. Ayrıca, Beethoven’in Op. 111, 32. Sonatı’nı çalacak.
Alfred Brendel’in seçkin öğrencilerinden birisi olan ve giderek parlayan Alman piyanist, Herbert Schuch, şef Jacek Kaspszyk yönetimindeki Varşova Filarmoni Orkestrası eşliğinde Rachmaninof’un “Paganini Teması Üstüne Çeşitlemeler”ini seslendirecek.
Festivalin kapanış konserindeyse, bütün dünyanın peşinden koştuğu, son zamanların en çok ünlenen piyanistlerinden Alice Sara Ott, Liszt ‘in 2. Piyano Konçertosu’nu çalacak. Kapanış konserinde tarihi değer taşıyan Viyana Senfoni Orkestrası’nı şef Pablo Heras-Casado yönetecek.
En heyecan verici dinletiler
44. festivalde en heyecan verici dinletileri, yeni parlayan gençlerle, her zaman ulaşamadığımız büyük isimleri yanı başımızda bulmanın coşkusu olarak tanımlıyorum. Bu gençler için böylesi büyük ustalarla aynı katalogda yer almak bile nasıl bir motivasyon olacaktır! Nejat Eczacıbaşı’nın yeni yetişen solistlere ne kadar önem verdiğine, onların gelişimini yakından izlediğine tanık olmuştum. Festivalin bugün de gençlere destek oluşu gurur verici. Bir de çok genç olduğu halde artık kapışılmaya başlayan dünya ünlüleri var, örneğin Dmitry Masleev, gibi. Genç kemancı Tasmin Waley-Cohen’in Maxim Vengerov ve Isabelle Van Keulen gibi zirvedeki sanatçılarla aynı festivalde çalması da İstanbul Festivali’ni seçkinleştiriyor. Patricia Petibon’un Venedik Barok eşliğinde söyleyeceği Barok aryalarını, bizim çocuklarımızdan oluşan Trio Arte’nin St.Antuan’daki dinletisini, “Deniz Küstü” ve “Bir Yaz Gecesi Rüyası” adlı dinletileri, Müzik Rotası’ndaki tüm gençlerimizi, merakla bekliyorum.
1.6.2016 Cumhuriyet