EVİN İLYASOĞLU
Allegro
Pekineller’in sosyal ve eğitsel gelişim projelerini çok değerli bulurum ve bu sütunlarda onlara çok yer vermişimdir. Ellerinden tuttukları çocukların ve gençlerin tüm yönleriyle dünya ölçütlerine yükselmesini hedeflerler. Gerek TEVİTÖL’de kurdukları müzik bölümünde nice genci bursla yurtdışındaki ünlü müzik okullarına göndermeleri; gerek “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesiyle (son yıllarda TÜPRAŞ desteğiyle) nice yeteneğin yolunu aydınlattılar; gerekse Orff eğitim metodunu Türkiye’de uygulatmak için 2010 yılından beri verdikleri savaş, övgüye değerdir.
Pekinel İkilisi, dünya tarihinde eşine çok az rastlanan, aynı yumurta ikizi olarak eşit ve üstün yetenekte doğmuşlar. Çağımızın en ünlü müzik okullarında en değerli öğretmenleriyle eğitilmişler ve disiplinli çalışmalarıyla dünyanın duo-piyano tarihinde önemli bir köşebaşı olmuşlar. Bu saygın sanatçılar şimdi de bilgilerini, çevrelerini ve deneyimlerini genç müzisyenlere yol göstermek, onlara yurtdışında okullar bulmak ve konser olanağı yaratmak adına kullanıyorlar.
Orff eğitim projesi
Pekineller bir yandan da projelerine maddi destek arıyorlar. Nicedir uğraştıkları Orff Eğitim Metodu’nun Anadolu’ya yayılması ve Milli Eğitim tarafından benimsenmesi projesini en sonunda Finansbank’ın desteği ile yaşama kavuşturdular. Finansbank’ın çocuk odaklı toplumsal gelişim platformu “Minik Eller Büyük Hayaller” kapsamına alınan “Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi” önce eğitmenlerin eğitilmesiyle başlıyor. Üç eğitmen, Salzburg’da özel bir eğitim alıp dönecek ve Anadolu’nun farklı bölgelerinde, Orff yaklaşımını tüm incelikleriyle müzik öğretmenlerine aktaracak.
“Orff Schulwerk” insanın içinde zaten var olan yaratıcı güçlerin açığa çıkmasına ortam hazırlayan, temelinde ritm, hareket ve konuşma olan, çocukların içlerinden geldiği gibi dans edip, şarkı söylemesine, doğaçlama yapmasına olanak tanıyan ve “oyun”la başlayan bir öğrenim yöntemi. Ayrıca müziği tiyatro gibi başka sanat alanlarıyla da birleştiriyor; grup halinde çalışmayı kamçılıyor.
Süher Pekinel anlatıyor: “Avustralyalı araştırmacı Anita Collins’in verilerine göre, ‘sinir bilimcilerinin araştırmalarında, erken yaşta müzik eğitimi gören çocuklarda beynin her bölgesinin aktif hale geldiği’ görüldü. Verilere göre müziğin eğitimdeki etkisi ve başarı oranı oldukça yüksek. Buna göre, enstrüman çalmayı öğrenen çocukların IQ’larında 7 ila 10 puanlık bir yükselme görüldü. Ayrıca müzik eğitimi alan çocukların sözel bellek ve düşünme becerilerinde yüzde 17’lik bir artış sağlandığı biliniyor. Dil öğretiminde, matematik ve sembol içeren derslerde de müzik aleti çalmanın etkisi çok büyük.”
Orff yaklaşımının temelinde, herkese kendi müzik ve hareket düzeyine uygun rolleri sunmak yatıyor. Orff öğretisi bireyin sosyal psikolojik gelişimine katkı sağlıyor; çocuklarda “bağımsız karar verme becerisi, sorumluluk bilinci, dayanışma, sosyal duyarlılık, toleransın ve değerlilik duygusunun artması” gibi sosyal psikolojik davranış ve beceriler kazandırılması hedefleniyor.
27.4.2016 Cumhuriyet