EVİN İLYASOĞLU
Allegro
44. İstanbul Müzik Festivali’nin yanı sıra Bach Günleri ve Opus Amadeus Festivali’yle de müzik dolu günler bizi bekliyor
44. İstanbul Müzik Festivali’nin programı ezber bozuyor: Müziğin sınırlarını aşıyor, başka sanat dallarıyla birleşiyor. Konser salonlarından taşıyor, bahçelere, parklara, antik mekânlara yayılıyor. Akşam saatlerinin yanı sıra sabah programları, açıkhavada ayışığı dinletileri, çocuklara masal programı düzenliyor. Murray Perahia gibi çağın anıtsal piyanistine ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verirken onun solistliğinde Academy-of-St.Martin-in-the Fields orkestrası’nı, Mozart ve Beethoven konçertolarında dinletiyor. Vengerov Menuhin’in 10. yılını kutlarken akordeoncu Galliano, Edith Piaf’ı anıyor. Soprano Angel Blue, R. Strauss’ın Son Dört Şarkısı’nda; soprano Petibon da Venedik Barok eşliğindeki Handel aryalarında müzikle şiiri birleştiriyorlar.
Disiplinlerarası ilişki
Müzik, müziğin sınırlarını aşıyor, Shakespeare ve Yaşar Kemal ile edebiyatla, tiyatroyla, dansla birleşiyor. Dans dünyasından Zeynep Tanbay, tiyatrodan Tilbe Saran, Bergüzar Korel, Mert Fırat konser salonlarımıza geliyorlar. Genç yorumcular oda müziğinde yaratıcı program içerikleriyle kendilerini gösteriyorlar.
Ünlü kemancı Isabelle van Keulen ise tango programıyla Tarabya’daki bahçelerin konuğu.
Festivalde piyano, dünya çapındaki yorumcuları kadar gencecik solistleriyle de en itibarlı çalgı. Açılışta Goetzel yönetimindeki BİFO eşliğinde son Çaykovski yarışmasının birincisi Dmitry Masleev’i Çaykovski’nin 1. Konçertosuyla dinliyoruz. Ardından yıllara meydan okuyan harika piyanistimiz İdil Biret’i 3 konserlik maratonda izliyoruz. Kuşkum yok ki ona 10 konserlik program da koysanız hepsinde aynı coşkuyla çalacaktır. Ve Perahia’nın ardından çağımızın bir başka büyük piyanisti Pires, ünlü çellist Meneses ile anlamlı bir oda müziği sunuyor. Varşova Filarmoni Orkestrası piyanist Herbert Schuch ve cellist Gautier Çapuçon solistliğinde romantik bir program sunuyor.
Viyana Senfoni Orkestrası günümüz efsanelerinden piyanist Alice Sara Ott solistliğinde Liszt’in 2. Piyano konçertosuyla kapanışı yapıyor.
Müzik dolu günler
Hakan Erdoğan’ın düzenlediği Bach Günleri bu yıl İstanbul Deniz Müzesi’nde ve Ankara Akün Sahnesi’nde programlarını sürdürüyor. Bilinen en eski barok topluluklarından Hortus Musicus 14-15 Şubat’ta ve barok kemanın ustası Sigiswald Kuijken 21-22 Şubat’ta konser verecekler. Dinleyenleri 18. yüzyıla, J. S. Bach’ın zamanına götürecekler.
Opus Amadeus, 5 yıldır Mehmet Mestçi tarafından düzenleniyor. Festival bu yıl da İstanbul’un değişik mekânlarında, kiliselerde, müzelerde, Macaristan ve Hollanda gibi ülkelerden gelen ve Türkiye’den katılan genç konuklarıyla 11 Şubat-2 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek.
10.2.2016 Cumhuriyet