EVİN İLYASOĞLU
Allegro
D-Marin Uluslararası Klasik Müzik Festivali beş gün doludizgin sürecek programlarla müzikseverleri Bodrum Turgutreis’e bekliyor.
D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali 15 Ağustosta başlıyor. Dünyada bir marinada düzenlenen tek festival. 11 yıl içinde gerek izleyici kitlesi, gerekse sanatçıların niteliği açısından üst düzey bir kimliğe sahip oldu. Festivalin ortaya çıkışına, fikir babalığı yapan Aytaç Yalman Paşa’nın ilk günlerdeki coşkusuna tanık olmuştum: Bir yaz festivali. Hem de bir marinada.. Üstelik klasik müzik… Doğuş Grubu’nun azimli desteğiyle her yıl biraz daha zenginleşerek evrensel özellikler kazandı. Bu yıldan itibaren sanatsal programlama ve planlama (yaratıcı içerik yönetimi) Pozitif Live tarafından üstlenilmiş. Pozitif Live, dünyada ve Türkiye’de canlı müzik ve kültürsanat içerikleri etrafında etkileşim platformları yaratıyor ve pazarlamasını gerçekleştiriyor. Lady Gaga’dan Red Hot Chili Peppers’a ve Metallica’ya kadar popüler müziğin global temsilcilerini izleyiciyle buluşturuyor. Akbank Caz Festivali gibi nice platformun yaratıcısı. D-Marin Festivali’nin yeni sanat komitesi başkanlığına da Jasper Parrot getirilmiş. İngiltere’nin en önemli klasik müzik menajerlik şirketi Harrison Parrot’un yöneticisi. Sonuçta D-Marin festivalinin artık dünya çapında “global bir organizasyona” devredildiği gözlemleniyor. Bundan böyle sanatçılar kadar izleyiciler açısından da daha evrensel olacağının göstergesi. Ancak zaten her yıl 5-6 bin kişinin doldurduğu mekâna herhalde bundan böyle daha geniş bir arena yapılması düşünülecek.
Popüler bir program
İlk ve ikinci konserde Kraliyet Filarmoni Orkestrası (Royal Philharmonic Orchestra) Türkiye’ye ilk kez gelen ünlü şef Charles Dutoit tarafından yönetilecek. Genç Rus piyanist Denis Matsuev’in solistliğinde dinamik Rus dağarcığından bir program düzenlenmiş: Glinka’nın Ruslan ve Ludmilla uvertürü, Rachmaninof’un 2. Piyano konçertosu ve Çaykovski’nin 5. Senfonisi. İkinci gecenin solisti kemanın harika kızı Sarah Chang. Bu kez daha romantik, yine de popüler bir program var: Sibelius’un keman konçertosuyla Dvorak’ın Yeni Dünya Senfonisi.
Üçüncü gece karşımıza bir Latin caz müziği şarkıcısı çıkıyor: Dünyanın her yerinde sahneleri inleten Buika. Bizim gibi bu festivalin başlığındaki “klasik müzik” tanımına özen gösteren “tutucular” için gerçek bir sürpriz. Ona CSO eşlik edecek. Sonra da Bodrum Kalesi’nde film müzikleriyle ünlü Eleni Karaindrou, Ender Sakpınar şefliğinde İstanbul Sinfonietta ile söyleyecek. Festival bu konserle ilk kez D-Marin’in sınırlarından taşıp Bodrum’un merkezine taşınacak.
Festivalin klasikleşmiş sanatçılarından birisi de Fazıl Say. Kapanışta Sait Faik için yazdığı sahne kantatı ve yeni albümündeki şarkılarından seçmeler sunulacak.
Festivalin “Gün Batımı” konserlerine bu yıl “Gün Doğumu Konserleri” eklenmiş. Küçük arenada akşamüstü konserleri gibi bu kez sabah güneş doğarken müzik dinlemeye çağırıyor marinayı. Çellist Sedef Erçetin Atala ve piyanist Maria Papapetropoulou, Karşıyaka Oda Orkestrası, Dorukhan Doruk, Veriko Tchumburidze, Can Çakmur ve Yunus Tuncalı gibi sanatçılar bu dinletilerin yorumcuları.
D-Marin Festivali beş gün dolu dizgin sürecek programlarla müzikseverleri Bodrum Turgutreis’e bekliyor.
5.8.2015 Cumhuriye