ERSİN ANTEP
Defter
4 Nisan’da başlayacak 32. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, ilginç ve keyifli etkinliklere evsahipliği yapacak. Bir robot, festival kapsamında konser verecek. Üstelik, sahnede tek başına olmayacak. Mozart’ın piyano konçertosunu, şef Ertuğ Korkmaz idaresindeki Orkestra Akademik Başkent ile seslendirecek. Sevda Cenap And Müzik Vakfı’nın Sabancı Vakfı desteğiyle düzenlediği Festival, 30 Nisan’da sona erecek.
İtalyan Matteo Suzzi’nin geliştirdiği, insandan daha hızlı hareket ederek piyano çalabilen robot Teotronica, Mozart’ın 23 numaralı La majör piyano konçertosunu seslendirerek bir ilke imza atacak.
Sabancı Vakfı ile Kavaklıdere Şirketler Grubu’nun ana destekçisi olduğu festival, 4 Nisan’da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın şef Ender Sakpınar idaresinde vereceği ve Keman Sanatçısı Nicolas Koeckert’in solist olarak yer alacağı anlamlı açılış konseri ile başlayacak. Anlamlı, zira festivalden Ankara’nın dolunaylı göğüne yükselecek ilk notalar; geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Ankaralı Besteci Ertuğrul Oğuz Fırat’ın Op.20 “3 Kırın” adlı eserinden “Manuel de Falla anısına” başlıklı birinci bölümü olacak ve bu icra eserin dinleyiciyle ilk buluşması, yani dünyaya gelişi anlamını taşıyacak. Türkiye’nin ilk kadrolu Büyükşehir Belediye Senfoni Orkestrası olan topluluk, 2013 yılında Andante Dergisi Donizetti Ödülleri’nde Yılın En İyi Orkestrası ödülüne layık görülmüştü. Orkestra halen çalışmalarını Klarnet Sanatçısı Gülriz Germen’in sanat yönetmenliğinde, Ender Sakpınar’ın sanat danışmanlığında ve Seyfi Artar’ın müdürlüğünde sürdürüyor.
7 Nisan’da Çin Henan Müzesi Huaxia Antik Müzik Topluluğu, 8 Nisan’da robot Teo ve Orkestra Akademik Başkent, 9 Nisan’da geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz en önemli Bas Opera Solistlerinden biri olan Devlet Sanatçısı Ayhan Baran’a saygı konserinde ülkemizin değerli Bas’ları, 10 Nisan’da Barok Aryalar başlıklı etkinlikte Bilkent Senfoni Orkestrası, 11 Nisan’da Genç Klasik Gitaristler, 13 Nisan’da Devlet Opera ve Balesi Orkestra sanatçılarından yakın zamanda kurulan Orkestra Ankara ve Korno Sanatçısı Cem Akçora, 14 Nisan’da MUSMA V adıyla tanınan ülkemizin önemli icracılarının bir araya geldiği Nefesli Çalgılar Beşlisi, 15 Nisan’da uluslararası üne sahip Çellist Daniel Müller Schott ve Piyanist Lauma Skride, 17 Nisan’da Genç Yıldızlar, 18 Nisan’da Fado ile anılan Cristina Branco, 20 Nisan’da Türk Keman Virtüözü Cihat Aşkın ve değerli Piyanist Zeynep Üçbaşaran ile Mozart Gecesi, 21 Nisan’da Viyana Çocuk Korosu, 22 Nisan’da London Brass adlı bakır çalgılar grubu, 24 Nisan’da Eric Alexander Jazz Quartet, 27 Nisan’da Moldova’dan Yerel Renkler “JOC”, 28 Nisan’da yaşamlarını yurtdışında sürdüren piyanist kardeşler Ferzan-Ferhan Önder ile özgün çalışmaları ile bir marka haline gelen Borusan Quartet, 29 Nisan’da Debussy Quartet ile Circa Akrobatik Dans Topluluğu ve 30 Nisan’daki kapanış konserinde kendine özgün ve bir bakıma cesur denemeleriyle göz doldurmaya başlayan Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası’nın şef Orhun Orhon ve genç Keman Sanatçısı Evlin Hoxha-Ganiyev ile vereceği konser… 32. kez düzenlenen Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin programı dopdolu olacak.
Sponsorluk bütçeleri olan şirketlerin “Ankara’da yapılması” yanılgısından dolayı festival; yıllardır özel sektör desteğini istenen seviyede almıyor. Bu nedenle, büyük zorlukları sanatseverlere fark ettirmeden çözerek festivali yaşatan Sevda Cenap And Müzik Vakfı gösterdiği mücadeleyle, Ankaralı sanat toplulukları ve sanatçıları ise verdikleri cansiperane katkıyla; tüm övgüleri hak ediyor.
Zor şartlar altında, hayli keyifli ve başarılı bir program çıkaran festivale dair tüm bilgiler; www.ankarafestival.com adresinden, twitter’da “AnkaraMusic” hesabından ve facebook’ta “ankaramusicfestival” grubundan takip edilebilir.
4.4.2015 / Müzikoloji Portalı www.muzikoloji.org