EVİN İLYASOĞLU
Allegro
Konseri nefesimizi tutarak dinledik, çıkınca da konser öncesine göre daha güzel nefes aldığımızı fark ettik. Londra Filarmoni 1932’den beri sahip olduğu gelenekle devleşti.
İşsanat, günümüzün önde gelen genç sanatçılarından Ray Chen’i “nefes kesen” kemancı diye tanıttı. Geçen hafta Christoph Eschenbach yönetimindeki Londra Filarmoni’nin konserinde yalnız solist Ray Chen değil, orkestra da nefesimizi kesti. Konseri nefesimizi tutarak dinledik, çıkınca da konser öncesine göre daha güzel nefes aldığımızı fark ettik. Londra Filarmoni 1932’den beri sahip olduğu gelenekle devleşti. Her bir çalgı grubu kendi partisine son derece hâkimdi. Artık teknik sorunlar bitmiş, güzel müzik yapmanın zarafetine ulaşılmıştı. 1989 Tayvan doğumlu kemancı Ray Chen sahne duruşuyla, elindeki değerli Stradivarius’un hakkını vererek, orkestrayla ve şefle kurduğu başarılı diyalogla büyüleyiciydi. Konserin programı ise Erken Romantik’lerden örülüydü. Beethoven Egmont Uvertürüyle başlayıp Schumann’ın seyrek çalınan Orkestra Uvertürü ve Mendelssohn’un o muhteşem keman konçertosuyla devam etti. İkinci yarıdaki Beethoven 5. senfoniyi acaba kaçıncı dinleyişimizdi! Şef öyle renkler bulup çıkardı, orkestra öyle motifler işledi ki! Orkestranın bis olarak çaldığı Beethoven’ın Prometheus uvertürüydü.
Ertuğrul Sevsay’ın kitabı Türkçede
Dünyanın çeşitli kültür merkezlerinde ses getiren, konservatuvarların ve müzikbilimcilerin el kitabı haline gelen Sevsay’ın Orkestrasyon kitabı en sonunda Türkiye’de de basıldı. Bu önemli çalışmayı elbirliğiyle ülkemize armağan eden Yapı Kredi Yayınları ve Borusan Sanat’a teşekkür ederiz.
Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’nde 25 yıldır orkestrasyon profesörü olan bestecimiz Prof. Dr. Ertuğrul Sevsay’ın “Orkestrasyon - Çalgılama ve Orkestralama Sanatı” önce Almanca ve İngilizce olarak yayımlanmış, 2005’te Baerenreiter Yayınevi tarafından “Handbuch der Instrumentations-praxis” adı altında basılmış ve 2006’da Alman Müzik Yayıncıları Birliği’nin “En İyi Didaktik Müzik Kitabı” ödülüne değer bulunmuştu. Orkestrasyon olayını yalnız teknik değil, hem de estetik açıdan anlatan; partisyon okumanın inceliklerini sıradan müziksevere bile öğreten, teorik olduğu kadar pratik bir rehber. Bu kapsamlı çalışma Sevsay’ın sayısız uluslararası konferans ve seminerlerinin deneyiminden derlenmiş.
Sevsay, 1954’te İstanbul’da doğmuş, İngiliz Ortaokulu’nda okurken, Cemal Reşit Rey ile teori, kompozisyon ve şeflik çalışmış.1978’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirmiş, 1980’de Viyana Müzik Yüksek Okulu’na girmiş; şeflik diplomasıyla mezuniyetinden sonra 1989’da Miami Üniversitesi Müzik Fakültesi’nden doktora almış. Bu arada iç hastalıkları dalında da (gastroenteroloji ve hepatoloji) ihtisasını tamamlamış. Bu nedenledir ki Sevsay hem müzik hem tıp doktorası unvanlarını taşımakta.
Bir ilginç yönü daha var Sevsay’ın: Tango müziği üstüne yaptığı araştırmalar, uyarlamalar ve besteler! Bandoneon ustası olarak 1995’te kurduğu BAND-O-NEON adlı özgün tango topluluğuyla dünyanın çeşitli köşelerinde konserler vermekte.
11.3.2015 Cumhuriyet