Hoca mı Yanlış Binmiş, Eşek mi Yanlış Yöne Gidiyor?

Ankara Devlet Opera ve Balesi Nasreddin Hoca çocuk operasını; 1 Mart Pazar sabahı 11.00'de Leyla Gencer Sahnesi'nde küçük sanatseverlerle buluşturacak..

Nasreddin Hoca çocuklar için opera oldu!

Zihinleri zorlayan mizahi cevapları ve ders niteliğindeki öğütleriyle Nasreddin Hoca’nın en bilinen fıkraları, bu kez çocuk operası olarak minik sanatseverlerle buluşuyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan tarafından çocukların gelişimine katkı sağlamak, kendilerini daha rahat ifade edebilmek ve yaratıcılıklarını geliştirmek amacıyla operaya uyarlanan bu eğlenceli ve eğitici eser, 2013-2014 sezonunda Dünya Prömiyerini yaparak minik sanatseverlerin büyük beğenisini kazanmıştı.

ADOB, Nasreddin Hoca çocuk operasını kaçırmak istemeyenler için 1 Mart Pazar sabahı 11.00’da Ankara Leyla Gencer Sahnesi’nde tekrar sahneleyecek.

www.dobgm.gov.tr , facebook.com/AnkaraDOB, twitter.com/AnkaraDOB

 

NASREDDİN HOCA (ÇOCUK OPERASI):

Mustafa Erdoğan (besteci / orkestra şefi), Zeynep Tamer (sahneye koyan),  Sinan Ayber (dekor), Tülay Usta (kostüm), Bülent Arslan (ışık), Özge Ay (koreograf), Viktorya Kahraman (çocuk balesi koreografı)

Tarih: 1 Mart 2015, Pazar

Saat: 11:00

Yer: Leyla Gencer Sahnesi (Bağdat Cad. No:16 Gimat - Macunköy Ankara (0312) 324 4529)

 

Satış noktaları:

Opera Binası Ana Gişe – 03123246801

http://www.dobgm.gov.tr

 Ankara Devlet Opera ve Balesi çocuklarımızın gelişimine katkı sağlamak, kendilerini daha rahat ifade edebilmek ve yaratıcılıklarını kullanabilmeleri için yepyeni bir eserle minik sanatseverlerimizin karşısına çıkıyor.

 Herkes tarafından mizahi cevaplarıyla ve insanlara ders veren nitelikteki öğütleriyle bilinen NASREDDİN HOCA,  Zeynep Çelen Tamer tarafından sahneye konuyor.Müziği  Mustafa Erdoğan’a ait olan eserde orkestra şefi yine Mustafa Erdoğan, dekor  Sinan Ayber, kostüm Tülay Usta  ve koreograf Özge Ay imzası taşıyor.

 

KONU:

 I. PERDE

 Perde açıldığında rüya görmekte olan Nasreddin Hoca, eşi Zühre hanım tarafından evin bahçesine hırsız girdiği şüphesiyle uyandırılır. Gecenin yarısı uyku mahmuru bahçedeki kaftanı hırsız sanan Nasreddin hoca ok atarak kaftanı ortasından deler. Tekrar yatmadan önce biraz su içmek isteyen hoca kuyudan su almak istediğinde ayın yansımasını görüp ayın kuyuya düşmüş olduğunu düşünerek çıkartmaya çalışır ve sonunda ayı gökyüzünde gördüğünde onu kurtardığını düşünür. Sabah olduğunda meraklı komşusu kazanını almaya gelir , kazanını aldığında içinde başka bir kazan daha gören komşuyu hoca kazanının doğum yaptığına inandırır. Hocadan eşeğini de isteyen komşuya eşeğin olmadığını söyleyen hoca, Bozoğlan anırıp İmad ile birlikte bahçeye gelince zor durumda kalır. Hocanın doğru söylememesine ve daha sonra eşeğini vermek istememesine kızan komşu gider. Bozoğlana turşu yüklemekteyken hocanın daha önce borç aldığı alacaklısı gelir ve hocadan parasını geri ister. Bir şeklide alacaklıyı ikna eden hoca buna rağmen üzülmüştür. Hocanın üzüldüğünü gören eşi Zühre ona güzel duygularını yansıtan bir arya söyler. Bunun ardından İmad ve Nasreddin hoca Bozoğlan ile birlikte satış yapmak için yola koyulurlar. Yolda bağcının bahçesinde dinlenmek için durduklarında İmad'ın bağcıdan izinsiz elmalarını yemesi bağcıyı kızdırır. Aralarında geçen bir diyaloğun ardından bağcı gönlünden kopan bir elmayı İmad'a verir. İmad ve hoca tekrar pazara doğru yola çıkarlar.

 

II.PERDE

Pazar yerinde satıcılar, halktan kişiler, çocuklar bulunmaktadır. Hoca Bozoğlanın üzerinde sahneye girer, turşu satışına başlar. Bu arada hoca ile biraz eğlenmek isteyen iki kafadar hocaya soru sorarlar, fakat olay düşündükleri gibi gelişmez. Hocayı küçük düşürmek isteyen kafadarlar kendileri oyuna gelirler. Bu sırada derdi olan, sorusu olan herkes sırayla hocanın yanına gelir ona akıl danışırlar. Onlara mizahi şekilde cevap veren hoca bu arada kavga eden iki kişiyi de ayırarak onların olayını da çözer. Biraz önce oyuna getirdiği iki kafadar öç almak için bir plan yapar, hocanın eşeğini çalması için bir hırsızla anlaşırlar. Bozoğlanın çalındığını gören hoca çok üzülür. Bu sırada Pazar yerinde uzaktan gelen bir bilge adamın geldiği söylentisi yayılır. Bu adam Nasreddin hocanın ününü duymuş ona sorular sormaya gelmiştir. Bilge adamın sorularına kendine has cevap veren hoca bilge adam tarafından tebrik edilir. Bu olayın sonunda Nasreddin Hoca halkın sevgi dolu tezahüratıyla karşılanır.

 

NASREDDİN HOCA İ.SEMİH AŞIK , MAHİR KAT
ZÜHRE ANA EVREN GÖKOĞLU
İMAD ARZU GÜRGEN
BAĞCI CEYDA MARAL
HIRSIZ EMRE AKKUŞ , İ.HALİL TURGUT
1.KAFADAR -KOMŞU YİĞİTCAN TATLIOĞLU
2.KAFADAR -ALACAKLI Ç.ONUR ÖNER
DİLENCİ CEM BUĞDAYCI
CAHİL ESRA ŞAHİN ÇAPANOĞLU
ODUNCU FATİH ÖZKAYA
ÇİNLİ BİLGİN İ.HALİL TURGUT , FATİH ÖZKAYA
KUŞÇU MURAT BEŞİK
HASTA S.CAN KAYALIK
BOZOĞLAN YAĞMUR BAYRAKDARLAR , YUNUS EROKTAY , ÖZGÜR AYYILDIZ