Hem Yaşlı, Hem Pinti, Hem de Zengin!

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin 10 Ekim 2013’te prömiyerini gerçekleştirdiği Gaetano Donizetti’nin Don Pasquale adlı üç perdelik komik operası, 8 ve 9 Ocak 2014’teki son iki temsille sezona veda edecek.

DON PASQUALE, son iki temsille bu sezona veda ediyor…

Roma’da, 19. yüzyılın birinci yarısında geçen ve tüm dünyada pek çok besteci tarafından değerlendirilen bir konusu olan Don Pasquale’de; aşık olan yaşlı soytarı ile onu yola getiren genç ve kurnaz kadının öyküsü işlenmektedir.

 

Metnini de Donizetti’nin yazdığı eser, İzmir’de Tulio Gagliardo ve Slavil Zdravkov Dimitrov yönetiminde sunuluyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden Recep Ayyılmaz’ın rejisi ile sahnelenen Don Pasquale’nin dekorları Ferhat Karakaya, kostümleri Çimen Somuncuoğlu tarafından hazırlandı. Koro şefliğini Hans Joachim Gallus’un üstlendiği eserin koreografisi Nil Berkan’a ışık tasarımları da Müfit Özbek’e ait. Don Pasquale’de solo rolleri; Hasan Alptekin, Ali İhsan Onat, Teyfik Rodos, Eylem Demirhan Duru, Evren Işık, Caner Akın, Nejad Beğde, Murat Duyan, Cihan Özmen, Sühan Arslan, Barış Yener üstleniyorlar.

 

Don Pasqulae’nin konusu şöyle: Yaşlı, zengin ve pinti Don Pasquale, bekarlıktan bıkmış; genç ve güzel bir hanımla evlenmek için bahane aramaktadır... Yeğeni Ernesto’nun Norina ile olan ilişkisini onaylamamakta; ona öğütlerini dinlemediği için öfkelenmekte; hatta kısa zamanda uygun bir kız bulup evlenmemesi halinde mirasından mahrum edeceğini söylemektedir.  Evlenme düşüncesini yakın dostu ve doktoru Malatesta’ya açar, ondan yardım ister. Malatesta, yaşlı dostuna bir oyun oynamak düşüncesindedir. Planladığı oyunu uygulamaya başlar; Norina’yı kardeşi olarak tanıtıp, kendisi ile evlenebileceğine Pasquale’yi inandırır… Malatesta’nın planları işleyecek; yaşlı Pasquale’nin genç bir kadınla evlenip mutlu olamayacağı kanıtlanacak; Ernesto ve Norina’nın evlenerek mutlu olacakları bir son yaşanacaktır.   

 

On dokuzuncu yüzyıl bestecileri içinde komik opera stiline hiçbir bestecinin başaramadığı kadar hükmetmeyi başaran Donizetti (1797-1848), yine o dönemde önemli bir prestij sayılan Paris Operası için beste yaparak ününü pekiştirmiştir. Don Pasquale, Verdi’nin Falstaff operası tamamlanıncaya değin İtalyan komik operasının başyapıtı olarak anılmıştır. Kısa sayılabilecek yaşamında yetmiş bir opera yazan Donizetti, Verdi’nin aksine politik olaylara karşı duyarsız kalmıştır. Besteci, Don Pasquale’yi büyük bir keyifle ve kısa sürede yazmasını; “Konu insanı memnun ederse kalp konuşur, insanın kafası ileri doğru hamle yapar ve el yazar” sözleriyle tanımlamıştır.   

 

Dünyada ilk kez 3 Ocak 1843’te Paris’te, ülkemizde de 11 Aralık 1955’de Ankara’da sahnelenen Don Pasquale, İzmir’de ilk kez 1992 yılında sahnelenmiş, İzmirli sanatseverlerce büyük ilgi ve beğeni ile karşılanmıştı.